Varje år gör vi svenskar av med mellan 3000 och 20 000 kWh el i våra bostäder. Åtgången beror naturligtvis på hur stor bostaden är och hur man väljer att värma upp den och en rad andra faktor. Men ett faktum är dock att åtgången av hushållsel skulle kunna minskas ner väldigt mycket genom några få enkla åtgärder. En annan åtgärd som kräver lite större engagemng och investering är att byta ut sina fönster mot energisnåla fönster. Det betyder att man byter ut fönster som släpper ut mycket värme mot bättre isolerande fönster.

Se över din belysning

Först och främst bör man se över sin belysning så att den är energisnål och inte används i onödan. I vårt land har vi många, långa och mörka månader när vi gärna tänder massor av lampor för att göra tillvaron något mer uthärdlig. Detta får man gärna fortsätta att göra men då gäller det att man har rätt sorts glödlampor i belysningen. LED-lampor och lågenergilampor förbrukar mycket mindre el än vanliga glödlampor. Det är också alltid bra att tänka på att släcka belysningen i de rum som man inte vistas i.

I dagens högteknologiska och uppkopplade samhälle har vi även en hel del prylar och apparater i våra hem som drar massor utav ström. Ett bra tips är att samla all elektronisk utrustning i ett grenuttag med på- och av knapp så att man enkelt kan undvika onödig elförbrukning. Tänk också på att dra ur laddare till mobiltelefoner och datorer när de inte laddas.

Tvätta på lägre temperaturer

Man kan även minska förbrukningen av el genom att använda sig av moderna elektroniska produkter med låg energiförbrukning. Se till att vitvaror så som diskmaskin och tvättmaskin är nya så sparar du en hel del på kostnaderna för el. Man kan också börja med att diska och tvätta på lägre temperaturer. Då går det åt mindre energi för att värma upp vattnet och därmed sparar man el och även en hel del pengar. Genom dessa, och en hel del andra, enkla steg kan man alltså reducera sina elräkningar på ett markant sätt. Se till att använda dina pengar på roligare sätt.