Kan alla ta ett privatlån eller finns det några särskilda krav och meriter som man ska uppfylla? När det gäller lån av pengar finns det alltid ett visst antal grundläggande villkor som låntagaren måste uppfylla för att långivaren ska kunna bevilja ett lån. Man måste som låntagare till att börja med vara minst 18 år gammal för att få låna pengar. Det kan till och med ibland finnas regler som säger att låntagaren måste vara minst 20 år gammal. Man kan aldrig någonsin få låna pengar under 18 års ålder då ett krav är att man är myndig för att få låna pengar. För att hitta och jämföra olika privatlångivare kan du besöka www.creddit.se/privatlan/ där det finns en mycket bra sammanställning över långivare.

För att man sedan ska kunna återbetala lånet krävs att man har någon form av inkomst. Den här inkomsten kan komma från exempelvis ett vanligt jobb eller så kan det komma från pension, bland annat. Den exakta summan pengar som krävs i lön varje månad varierar en del men man ska nog räkna med att ens inkomst bör ligga omkring 10 000 kronor som lägst. Detta innebär dock inte att man automatiskt blir godkänd då det är fullt möjligt att större krav ställs om det handlar om ett stort lån. Den månadskostnad som blir skiljer dramatiskt mycket ifall man lånar 50 000 kronor eller 350 000 kronor, vilket också återspeglas i själva inkomstkravet.

Det som i slutändan avgör om man får låna pengar eller inte är kreditprövningen. Här räknas precis allt in, så som ens tillgångar, arbetssituation, skulder med mera och det betyg man får ligger till grund för det beslut som långivaren tar. Det som kan vara bra att veta är att kraven för ett privatlån är relativt höga jämförelsevis med flera andra typer av lån. Kollar man på mikrolån är de så himla små att det inte genererar en lika stor påverkan på ekonomin, varför också många fler sådana lån blir godkända. Både billån och bolån har i sin tur en säkerhet vilket innebär att det blir säkrare för långivaren, vilket i sin tur innebär att långivarna inte behöver ha riktigt lika höga krav på dessa lån.

Låneskydd är något man får överväga om man vill skaffa eller inte. Det är inte alla långivare som erbjuder detta men en hel del gör idag det. Ett låneskydd är en form av försäkring som är tänkt att kunna hjälpa låntagaren ifall denne får problem med att betala tillbaka på lånet. Den här försäkringen går såklart inte in för vad som helst. Den gäller till exempel inte om man själv är orsaken till att man inte kan betala tillbaka på lånet, exempelvis dåligt skött ekonomi. De anledningar som låneskyddet täcker är ifall man skulle bli uppsagd från jobbet eller om man skulle bli sjukskriven. Får man problem med att betala tillbaka på lånet, genom godkända anledningar, går försäkringen under denna period in och täcker de kostnader som lånet har. Sedan finns det såklart regler som säger hur länge man måste vara sjuk innan försäkringen kan börja gälla och så vidare. Ett låneskydd kan därmed vara bra att införskaffa om långivaren i fråga erbjuder detta.