Att spara el är något som är viktigt att tänka på för alla som äger eller hyr en bostad av något slag. Detta är inte bara viktigt för att spara på energi och på så sätt minska utsläpp och föroreningar, minimera åtgången av icke förnybara källor och på så sätt värna om vår jords välmående. Det är också viktigt att ta den ekonomiska faktorn i beaktande. Genom att spara på elen hemma i bostaden kan man även minska de årliga omkostnader som man som boende har för elförbrukning. Detta är något som de allra flesta ser som något positivt. Alla vill vi ju ha mer pengar kvar i fickan när de nödvändiga omkostnaderna för levernet betalats. Dessa extra pengar kan ju sedan användas till betydligt roligare saker.

Bryt gamla vanor – börja spara på elen

Trots detta är vi svenskar riktiga energitjuvar som är riktigt dåliga på att spara in på elen. Många orkar helt enkelt inte bry sig. Det är dock riktigt enkelt att spara el om man verkligen vill. Dessa åtgärder innebär inte ens några större uppoffringar, egentligen gäller det bara att vara eftertänksam och bryta gamla dåliga vanor.

Enkla trick som gör stor skillnad

Några enkla trick som man lätt kan inkorporera i det dagliga livet räcker för att göra en stor skillnad. Det första man bör tänka på är naturligtvis belysningen i hemmet- försök att alltid släcka lamporna när du lämnar ett rum. Elektriska moduler så som datorer och TV- apparater som står i stand by- läge skall stängas av helt för att inte slösa onödig energi. Det kan också vara en bra idé att byta ut gamla elprodukter så som kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare och andra vitvaror då de nyare varianterna oftast förbrukar betydlig mycket mindre el än sina föregångare. Ett annat bra tips är att sänka elburen värme med en grad, denna lilla grad gör stor skillnad för kostnaden.